Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
04.02.2013 12:21 - ИЗМАМИТЕ НА XXI ВЕК (част 2)
Автор: dalida Категория: Бизнес   
Прочетен: 4790 Коментари: 0 Гласове:
21

Последна промяна: 09.04.2015 09:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                                        
    ДАЛАВЕРИТЕ  НА МИНИСТРИТЕ И ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ
        
      политици замесени в корупционни сделки



                                 

Основният начин, възприет за пренасочване на обществените финансови средства към „обръчите” от фирми на управляващите от различните парламентарно представени партии е наречен „обществена поръчка”. Процедурите по възлагането и изпълнението на обществените поръчки се регламентират със съответен Закон и наредби, които след присъединяването на България към ЕС се прилагат и за проектите, финансирани от европейските програми.


Законът за корупцията приет през 2004 г,
 досега продължава косвено да способства за масовизиране на корупционните практики в държавната и общинската администрация. Чрез неговите механизми бяха разпределени няколко милиарда лева държавни и европейски средства между няколко десетки хиляди фирми, изпълнители на обществените поръчки.  Този закон беше заимстван от Европейското законодателство, но се превърна в успешен инструмент на съвременната престъпност, загнездила се дълбоко в недрата на родната ни администрация. Чрез пролуките в ЗОП се облагодетелстваха фирмите на близки, познати и подставени лица на ръководни органи в министерствата, агенциите, държавните предприятия, както и на управляващи субекти в общините (кметове, председатели на общински съвети, общински съветници, началници на общински структури и др.). Масовото вземане на подкупи от високопоставени държавни служители от институциите на Възложителите и даването на подкупи от участниците в търговете и Изпълнителите по обществените поръчки, застави Законодателя да приеме няколко поправки в ЗОП, както и да изготви през 2010 год. отделен  закон за „предотвратяване и установяване на конфликт на интереси” на лица, заемащи публични длъжности. Измамите при усвояването на финансовите средства по обществените поръчки са другите масово извършвани престъпления. Вероятно(поради липса на официална информация) щетите за обществото от измамите са по- големи по размера на нецелево изразходваните, отклонените средства и нереализираните проекти от нанесените щети при корупционните престъпления.
   В този процес не заеха естественото си място Прокуратурата и Полицията. Затова е силно ограничен броят на разкритите, разследваните и осъдените лица за хилядите умело укрити подкупи.
Липсата на гласност относно извършваните нарушения и престъпления, касаещи обществените поръчки не дава възможност на обществото да упражнява присъщите си контролни функции над съответните компетентни институции - Агенция по обществените поръчки, Комисия за защита на конкуренцията, Държавната финансова инспекция, специализираните организационни структури, отговарящи за управлението на европейските фондове и др.,макар че правителството на ГЕРБ непрекъснато говори за прозрачност на управлението; е господа управляващи - къде е прозрачността при обявяването на обществените поръчки - кой печели конкурсите и каква е "физиономията" на фирмата спечелила тези конкурси. Никоя медия не се втурва да отрази тези сделки със "съвестта" на участниците,тези поръчки продължават порочната практика от времето на корумпираните правителства до сега; свалени от власт именно заради тези корупционни сделки;..... Задаваме си и въпроса: не трябва ли да се поддържа публичен регистър за лицата, извършили нарушения и престъпления при възлагането и изпълнението на обществени поръчки. Такъв списък имаше преди време с имената на кредитните милионери, даже и книги имаше на пазара за сделките и престъпната мафия спечелила хиляди конкурси проведени при закрити врати ( под масата). Широката общественост се нуждае от конкретни разяснения за това какви ограничения се налагат на тези лица, за да не се допусне участието им в други обществени поръчки, а медиите широко да отразяват тази тема и никога да не забравят, че този проблем е най-важния, за да се отървем от него обществото трябва да е уведомено своевремено, а не само криминалните престъпници да стоят на първа страница; на народа му писна да чете за убийства и кражби, достатъчно криминална информация има в интернет и телевизията,постоянно дава филми с убийства и кражби; а истинските проблеми на обществото стоят в сянка или събират прах в папките, нека журналистите и репортерите знаят, че докато не изнесат информация за тези обществени поръчки, обществото няма как да реагира на корупционните престъпления;

корупционни сделки от близкото ни минало.


- Проектът за новите български документи за самоличност с изпълнител "Сименс" започна по времето на бившия вътрешен министър Румен Петков със скандал. От конкурса бяха изхвърлени четири от общо шест кандидата. МВР и до ден днешен не е оповестило причините за това.
- А някой чул ли е дали правителството ни е поискало и получило ли е от "Сименс" неустойка за нанесените щети на държавата, както ни обясниха вътрешния министър и премиера.
Далаверата се укри; правителството - мълчи,а обществото забрави за случая. Точно това искат всички от управляващите и правителство и парламент, едните  предлагат - другите приемат. И...колелото се върти и проблемите заедно с него ту се връщат, ту се скриват; много шум се вдигна в началото, а след това - тишина....

На всички ни е ясно, че не започнат ли отговорните институции да работят по европейски, не е реално да се очаква, че с откъслечните изявления от правителството ще се решат задълбочаващите се проблеми с престъпността по обществените поръчки. Силно се надяваме, че новата служба АФКОС – МВР в качеството й на партньор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ)ще осигури задължителната координация, както с ОЛАФ, така и с всички отговорни институции в областта на борбата с нередностите и финансовите измами по обществените поръчки.

- Подобно на повечето хора, сдобили се внезапно с власт, и образователният министър не направи изключение и си взе засукана любовница за секретарка, малко след като стана министър, разкриват хора от образователното министерство пред журналисти.Секретарката постепенно става най-важната фигура в Министерството.Именно тя лобира за шефовете на фонд „Научни изследвания“, които по-късно се оказват забъркани в далавери за 14 милиона лева. Казват, че Христова също натопила пръсти в меда – как иначе да се обясни фактът, че младо момиче с държавна работа като нея изведнъж се мята на гигантски джип БМВ,(подарък) от....След като бе уволнен от Министерството на образованието, Сергей Игнатов мина в нелегалност.

Миналата година избухна аферата със "Софийска вода" френска концесия
- Тази огромна корупция, е същата която и днес  разяжда Столичната община.
  Бившият шеф на Столичния общински съвет Андрей Иванов е искал 3 милиона евро от френските концесионери на „Софийска вода“.Според източниците ни обаче истината е съвсем друга. Иванов поискал 3 млн. евро от името на премиера Борисов, за да работят французите „спокойно“ в столицата. Борисов обаче нямал никакво участие в тази схема. След като научил за исканите милиони от негово име, той побеснял и поискал ултимативно оставката на Иванов.Иванов се оттегли, но не даде конкретни отговори, особено за отношенията си с компанията концесионер „Софийска вода“. Нещо повече, той твърдеше, че през последната половин година въобще не се е виждал с тях.Дали бивш.кмет е бил "натопен" остава загадка. Въпреки че столицата има нов кмет, привържениците на бившият все още изпълняват заповедите му - скришом и потайно,служат му вярно. Част от тях дори са на високи длъжности в големи държавни фирми.

-  Скандалното общинско дружество „Софийски имоти“
отново ще продава магазини и офиси.
В.Чолакова - протеже на бившия шеф на общинския съвет Андрей Иванов, и е  някакъв  шеф в АЕЦ „Козлодуй“, както вече бе писано. Освен това тя е и съдружник и управител в две рекламни и пиар агенции, а също така и международен секретар на фракцията „Предприемачи – ГЕРБ“.
Според приближени източници, луксозните имоти вече са спазарени.Според тях продажбата на скъпите имоти ще бъде формално направена по всички правила, за да се избегнат, доколкото е възможно, скандалите.

-  Банкерът Георги Цветанов, основен свидетел в процеса срещу мафиотския бос Алексей Петров, обвини сензационно лидера на ДСБ Иван Костов като един от покровителите на бандата за поръчкови убийства “Килърите“.в медиите излезе факта че -  плевенският гангстер Методи Иванов, бил в изключително топли отношения с бившия премиер Иван Костов в периода между 1998 и 2000 г.Методи Иванов бе арестуван след убийството на Юри Галев, а криминалистите бяха категорични, че задържаният е снабдявал „Килърите“ с оръжия – калашници, пистолети, патрони, радиостанции, бронежилетки и заглушителни устройства.Иванов не попадна сред обвиняемите в процеса „Килърите“ заради факта, че оръжията на престъпленията, извършени от гангстерите, не бяха открити,поради изтекла информация. (предупредени били). Разследването на убийството на Юри Галев пък бе отделено, за да не се забатачва процесът срещу „Килърите“.

Далаверата - земеделие и месопроизводство


- Далаверите на административните органи и корупция при всички по веригата - земеделие. Как става това? Месец преди финализирането на проекта чиновниците привикват бенефициента. Заявяват му, че са открили „нарушения“, които ще му попречат да вземе проекта. Успокояват го: „Не се срещай вече с консултанта си. Ние ще оправим работата. Тези „номера“ се правят преди всичко по проектите за фотоволтаични системи, които са за стотици хиляди евро. Такъв е случаят с фирма „Калисто инженеринг“. През април 2011 г. консултантът й е привикан във фонд „Земеделие“ и му е съобщено, че проектът на фирмата няма да мине поради „Функционална несамостоятелност“.
Два месеца по-късно, управителят на фирма „Калисто“ Марин Тодоров подписва договор с Агенцията по горите. Малко след това господинът продава 50% от фирмата си на двама нови собственици. Единият от тях е Венелин Йорданов, управител на „Венита – Венелина Йорданова“. Тя е съпруга на Деян Йорданов, който пък е собственик на „Венита – Деян Йорданов“. И двете фирми имат един и същ предмет на дейност. Това обаче не пречи и двамата да се превърнат в бенефициенти по европроекта. Сега вече той е „функционално самостоятелен“, след като съответният служител от фонда е обединил двата им съседни парцела в едно. При това не без груби нарушения защото по този начин бенефициентите са, меко казано, неравнопоставени. Досега усилията на всички консултанти, които хората на Мирослав Найденов са шкартирали, остават напразни.Те са потърсили правата си в ДАНС, откъдето няма никакъв отговор.
А, шефката на БОРКОР Елеонора Николова пък отговорила, че антикорупционната институция се занимава само с програми, спуснати от правителството.

В родното ни земеделие далаверата с европомощите (субсидиите) е още по-голяма. Чудното е - къде отиват субсидиите,в чий дълбок джоб потъват, след като родният ни пазар е беден от към продукция произведена от родните ни фирми и защо цените са толкова високи, нали субсидирането е заради това,цените да не се вдигат непрекъснато.

Произвеждане на месо като на конвейър,на всяка минута по 10 кокошки с вкус на пластмаса.

Най-голямата далавера на животновъдите идва от продуктирането на родните колбаси пълни с кожи,сухожилия и сланина,а за да придобият красив вид им слагат и добавки с Е-тата, които стягат телесата на родните салами за да не се разтекат,а стабилизаторите ги държат свежи с месеци. ....пилетата са пълни с вода,особено замразените, а месото вече от години няма вкус на истинско месо.


Монополът при дърводобива


- Монополът - добив на дървесина у нас; корупционните сделки на министерството Земеделие.
Фирма, свързана с високопоставен служител от Министерството на земеделието, е монополизирала добива на дървесина в България, твърдят отлично информирани източници. Поредното доказателство, че тази схема работи много успешно, е търгът за добив на дървесина от 30 горски стопанства, проведен през май -миналата година. Стойността на поръчката е 12 079 077 лв. Условията за участие са така
нагласени, че победителите са предварително известни.Затова никой в бранша не е изненадан, че се явяват само две фирми – „Глобал пропърти консулт“ и „Норд форест груп“, които напоследък вървят едва ли не в пакет. Победител е „Глобал пропърти консулт“, която предлага 12 078 485,38 лв.
Проверките за фирмите не дават резултати.
Колкото и да се ровят  във фирмените регистри,  около двете фирми не излиза нищо интересно.
„Глобал пропърти консулт“ е създадена през юли 2007 г. със собственици Деян Добрев и Атанас Иванов. Като предмет на дейност са записани реклама, търговия, дейност в областта на авторските права, хотелиерство и нищо свързано със земеделие или горски имоти.Но, въпреки това "печелят" конкурса........Собствениците на дървопреработващи фирми заплашиха с протести. Те настояваха да разберат как е избран този купувач, след като фирми, които от години са реално в този бизнес, дори не бяха допуснати до борсовата търговия. Освен това се оказа, че цената, на която е продадена дървесината тогава, е едва 47 лв. за кубик, като реалната стойност е тройна според експертите от бранша.

Далаверата - енергетика

- Поредната съмнителна сделка в родната енергетика е вече факт – разследваният и осъден за данъчни измами в особено големи размери Христо Ковачки сложи ръка върху топлофикацията в Русе.Остава загадка как Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е одобрила сделката и защо контролните органи не са започнали  разследване за миришещата отвсякъде далавераджииска покупко-продажба в енергийния сектор.Както казват - това което не може да се купи с пари, се купува с мнооого пари. Само преди година Ковачки бе изхвърлен от управлението на Общинска банка заради финансови афери - неговите хора в столичния общински трезор теглиха десетки милиони левове необезпечени кредити, а парите и до ден днешен не са върнати. Въпреки това Ковачки не бе изправен пред съда за банковата афера, разбойникът не е върнал на държавата и 17,7 милиона лева, които източи чрез ДДС измами и за които бе осъден на първа инстанция. Срещу Ковачки се води дело и в Сърбия. Според обвинението на Белградската прокуратура измамникът дължи 3,5 милиона евро на сръбския държавен бюджет.И тук е мястото на следващата приказка:Гарван, гарвана око не вади. Как един корумпиран минал през всякаква власт кабинет с приятели и от опозицията и от враговете си, да погуби този, който му пълни хазната с мръсни пари. С новата придобивка енергийният олигарх вече ще контролира над 70% от топлофикациите в България – опасен монопол, като се има предвид склонността към далавери на Ковачки.

 - Само преди месеци обществото научи за поредния скандал -
Германия "пере"  пари..от проституция и наркотици, и Меркел беше силно притеснена, но след известно време скандала замлъкна загадъчно. Друг скандал беше  за Ковачки,за него  се разнасяха (из медиите) най- различни хипотези, че е собственик на ТЕЦ Марица-изток. Но, поредната стачка на работниците от теца беше заглушена и повече нищо не се говори за тази далавера с  не изплатения дълг към държавата.

Семейни фирми - приближени на министри,кметове,депутати, печелят обществени поръчки за милиони

- Шефьт на Държавна агенция “Държавен резерв и военновременни запаси“ (ДРВВЗ) печели милиони от обществени поръчки.Семейната фирма на Станимир Пеев „Мултифорс“ получава апетитни договори за охрана на различни институции и обекти на МО. Дружеството сключва контрактите без конкурси, а чрез пряко възлагане от МО. Възходът на семейното дружество започва, когато Станимир Пеев става кмет на столичния район Панчарево през 2007 г. Тогава той прехвърля „Мултифорс“ на съпругата си Магдалена и тя става негов едноличен собственик, фирмата се оказва сред фаворитите на МО и получава сигурни приходи от договори за охрана на военни обекти за няколко години напред.


50% от българското производство на храни се състои от заместители с красиви  имена

- „Белла България“ се радва на изключителен толеранс от страна на Комисията за защита на конкуренцията, твърдят експерти от хранителната индустрия, фирмата през последните години стана пълен монополист на трапезата на българина. Тя има 13 огромни цеха, като 8 от тях са за месо и месни продукти, което я прави водеща в бранша.Освен това е и най-големият производител на маргарин в страната, при тестените изделия също е абсолютен лидер, завзел 90% от пазара. „Белла България“ агресивно се настанява и в млечния бизнес. Тя вече притежава „Фама Сердика“, „Милкиекс“, „Лимекс“. Нейни са и марките „Млечен път”, „Лактея“, „Дъга“, „Рилци“, а чрез дистрибуторите си „Фреш Лоджия“, „Унибел“ и „Ипекс Груп“ контролира и много други популярни марки. Въпреки това Комисията за защита на конкуренцията мълчи и се прави, че не забелязва монопола на компанията в основните хранителни сектори.

Любопитно е, че марките на продуктите, предлагани от „Белла България“, са всъщност присвоени имена на реки, планински върхове, географски имена. Те са регистрирани и никой няма право да ги използва. Запознати казват, че компанията е запазила в патентното ведомство и марката „Теско“, която е известна верига супермаркети. Ако те решат да влязат у нас, ще трябва да платят за името си!
                                             

                       храни от  -  пера,  кожички  и  кости  от  крачета и отпадъци от  продукти....


Какво обаче предлага на българина „Белла България“, която освен че залива магазините със стоките си, е и основен доставчик на мляно месо за детските градини, ресторантите, столовете, дори за сандвичите по бензиностанциите? Хората са залъгвани, че храните са качествени и вкусни, но истинското положение е трагично. -  В кренвиршите се слага паста от разпенена сланина, дълбоко замразени вътрешности, пилешки пера, шийки, крака и кожи, отпадъци от кланици, забранени и канцерогенни оцветители, аромати, евтини соеви продукти, внос от Аржентина, Бразилия, Канада и други екзотични дестинации, разкриват бивши партньри на компанията -( компромати ... едва ли)
- Мляното месо и саламите според тях се оформят с различни по интензивност оцветители. Маргарините се забъркват от тежки и опасни палмови масла отпадъци от производството на зехтин, слънчогледово, рапицово масло и свинска мас. Измамата се подхранва от рекламите, в които са ангажирани известни артисти, а самите „храни“ са накичени с имена като „Народен“, „Перелик“, „Македонска наденица“ и други подобни.
- През 2002 г. компанията получава от САПАРД 1,5 млн. евро, а след време още 1,5 млн. евро, за което съдействат тогавашни депутати от НДСВ. Помагат и кръгове от ДПС и БСП, които имат силни позиции в Земеделското министерство. Според запознати внасят се машини, които изглеждат като „нови“, а заплащането минава през офшорки. ........През 2008 г. ОЛАФ заедно с ГДБОП прави изненадваща проверка на част от документите на „новите машини“. Проверката е претупана набързо, като според запознати бил намерен начин да се умилостивят набързо и европейските чиновници - всички получили "достойни" екстра подаръци.





Още тук:  -  Синзация.нет;  Скандално.нет.













Гласувай:
21


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6157276
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031