Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2017 17:40 - Оръжия от планински кристал отпреди 5000 години открити в мегалитна гробница в Испания
Автор: krimi99 Категория: История   
Прочетен: 1132 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image
Археолози в Испания са открили изключително рядък набор от праисторически оръжия. Сред находките са нож с дълго острие, двадесет и пет върхове за стрели и още кристални късове, подготвени за обработка. Откритието е направено в мегалитна гробница, датираща от III-тото хилядолетие преди новата ера. Гробницата се намира в югозападната част на Испания.

Разкопките на мегалитна гробница във Валенсия де ла Консепсион в Испания донасят на археолозите изключителни находки. Експертите определят находките не само като великолепно запазили се, но и като изключително редки. Артефактите са на повече от пет хиляди години (датират най-рано отпреди 3000 г. пр.н.е.). Според съобщенията от периода на разкопките на толоса Монтелирио - 2007 - 2010 година - мегалитната гробница представлява конструкция с обща дължина почти 44 метра и е изградена от големи плочи от шисти. В нея са открити останките най-малко на 25 души. Анализът им показва, че погребаните са мъж и множество жени, изпили някаква отрова. Останките на жените са открити в кръг, в чиято среда са костите на мъжа, за който се предполага, че е бил техен вожд.

image
Разкопките на толоса Монтелирио
Освен това е намерен и "изключително разкошен набор от погребални предмети... най-забележителни от които са неподлежащи на определяне като бройка останки от погребални савани или дрехи, изработени от десетки хиляди перфорирани мъниста, с допълнителна украса от кехлибарени мъниста", пишат авторите на изследването.

В допълнение към човешките останки и текстилните фрагменти, археолозите са открили "съкровище" от кристални върхове на стрели. Фактът, че са намерени на едно място, кара учените да предполагат, че са били ритуален дар, положен върху някакъв олтар. Стрелите са с издължени краища, което е много характерно за кремъчните оръжия от този тип, откривани в региона. Но експертите подчертават, че изработването им е изисквало голямо майсторство, за да се придаде такава форма на парчетата планински кристал, от които са изсечени.

image
Във втората структура, която също е изградена от шисти и е каталогизирана като 10.042-10.049, археолозите са намерили останките на млад индивид, чиято възраст при настъпване на смъртта е била между 17 и 25 години. Тялото му е положено в ембрионална поза, обградено с множество ценни предмети. Над главата на младежа са сложени слонски бивни. Погребан е с набор от 23 кремъчни ножа, както и още няколко артефакта, изработени от слонова кост.

В горното ниво на Структурата 10.049 археолозите попадат на острието на кама, изработено от планински кристал. Преди хилядолетия камата е носена в кания от слонова кост, чиито фрагменти също са открити там. Артефактът е изключително рядък за късния праисторически период в Европа. Кристалното острие е дълго 214 милиметра, в най-широката част е 59 мм, и е с дебелина от 13 мм. Кристалът, от който е изработено острието, морфологично е познат за Иберийския полуостров и не представлява сензация, но до този момент находките в района са изключително на кремъчни остриета и никога от планински кристал.

image
След детайлно анализиране на артефактите, археолозите са стигнали до заключението, че оръжията са с много близка форма до тази на кремъчните наконечници на стрели, откривани в региона и са били много разпространени в онези праисторически времена. Все пак, фактът, че близо край мегалитната гробница няма находища на планински кристал означава, че хората, изработили с големи умения кристалните оръжия, е трябвало да извървят много километри, за да се сдобият със суровината за оръжията и инструментите им. Оскъдните количества планински кристал предполагат освен това, че тези оръжия са били предназначени за избрана група от хора.

image
От друга страна, експертите отбелязват, че "толкова сложни за изработка и следователно "ценни" оръжия, все пак са били положени в гробницата. От това следва, че планинският кристал макар и рядко срещан в региона, все пак не е бил чак толкова недостъпен материал. Можели са да си го позволят обаче само много тесен кръг от хора. Пак само тази малка група хора са могли да си позволят и да бъдат погребани в мегалитните гробници.

В заключение, експертите, участвали в проучването и разкопките, стигат до заключение, че оръжията от планински кристал още веднъж доказват важността на региона на Валенсия. Мястото е богато на екзотични суровини и редки минерали, които освен добивани на място са пристигали и от всички краища на Иберийския полуостров.



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krimi99
Категория: Други
Прочетен: 20934
Постинги: 18
Коментари: 2
Гласове: 58
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031